Goede science fiction boeken

Als genre heeft science fiction misschien gepiekt in de 20e eeuw eerder dan nu maar dat wil zeker niet zeggen dat het genre dood is. Er lijkt momenteel zelfs een kleine heropleving van het genre te gebeuren, zeker ook binnen de Young Adult boeken die de laatste jaren worden geschreven. Met de problemen die er momenteel zijn van overbevolking, vervuiling, klimaat en energie wagen ook steeds meer schrijvers zich aan verhalen die proberen een projectie te maken van hoe het gezien de huidige omstandigheden eventueel verder zou kunnen evolueren. Vroeger fantaseerde men eerder over buitenaards leven en technologische ontwikkelingen maar nu gaat science fiction als genre vaak breder dan dat.

beste science fiction boeken

Als je gaat kijken naar de echte klassiekers binnen de science fiction kom je vaak nog uit bij boeken die al een tijdje geleden geschreven zijn maar zoals we al zeiden wordt er ook nog veel nieuwe interessante science fiction geschreven momenteel.

Wat zijn nu de beste science fiction boeken en reeksen?

Top 10 van beste science fiction boeken

De beste science fiction boeken die ooit zijn geschreven (naar onze bescheiden mening dan) zijn vaak reeksen van boeken. Gelukkig maar want dan heb je direct veel om te lezen. Op nummer één staat voor ons de Duin reeks van 6 boeken van speculatief schrijver Frank Herbert. Het eerste boek van deze serie werd in 2021 met veel succes verfilmd en meerder vervolgdelen staan nog gepland. Maar als de film de moeite is dan komt dat echt wel door de boeken, neem dat maar aan van ons.

  1. Duin – Frank Herbert
  2. Ready Player One
  3. Hyperion sage – Dan Simmons
  4. Het recht van de Radch

  5. Het Transgalactisch Liftershandboek

Wat is science fiction nu eigenlijk?

Science fiction (soms afgekort tot sf of sci-fi) is een genre van speculatieve fictie, dat typisch gaat over fantasierijke en futuristische concepten zoals geavanceerde wetenschap en technologie, verkenning van de ruimte, tijdreizen, parallelle universums en buitenaards leven. Sciencefiction vindt soms zijn oorsprong in oude mythologie. Het is als genre gerelateerd aan fantasy, horror en superhelden fictie en bevat veel subgenres.

Science fiction, in literatuur, film, televisie en andere media, is in een groot deel van de wereld populair en invloedrijk geworden. Het wordt wel de “literatuur van ideeën” genoemd en onderzoekt vaak de mogelijke gevolgen van wetenschappelijke, sociale en technologische innovaties. Het dient soms als uitlaatklep om toekomstige wetenschappelijke en technologische innovaties mogelijk te maken. Naast entertainment kan het ook kritiek leveren op de huidige samenleving en alternatieven verkennen. Er wordt ook vaak gezegd dat het een “gevoel van verwondering” opwekt. Als populair literair genre van de fantasie en verbeelding is het de laatste decennia wel voorbij gestoken door het fantasy genre.

Je kan meer lezen over dit genre op Wikipedia bijvoorbeeld.

Deel deze pagina