Beste horror boeken

Horror is als genre al een tijd een beetje uit de mode. De tijd van de echte horror klassiekers lijkt toch voorbij. Horror als genre is nu grotendeels overschaduwd door fantasy en veel van de bovennatuurlijke elementen die je vroeger vond in echte horror boeken zal je nu meer en meer terugvinden in fantasy boeken. Om maar iets te zeggen: vampieren zijn nu meer en meer magische wezens geworden die eerder tragisch en zelfs romantisch. Vroeger verwachtte je dat een vampier je zou bijten; de huidige jeugd verwacht van een vampier eerder een passionele kus. Veel fantasy bevat ook griezelige elementen en schrijvers die vroeger een horror verhaal zouden geschreven hebben schrijven nu fantasy.

beste horror boeken en romans 2023

Als je dus nu een lijst van beste horror romans opschrijft zal die typisch veel oudere werken bevatten. In ons taalgebied komt daar nog eens bij dat veel anderstalige (en zelfs heel goede) horror boeken niet meer in het Nederlands vertaald worden. Tot spijt van wie het benijdt.

Top 10 horror boeken 2023

Maar genoeg uitleg nu. Laat ons beginnen met onze aanraders van de beste horror romans die je maar kan vinden. Ons antwoord op de vraag: Wat zijn de beste horror boeken ooit?

 1. IT – Stephen King

  beste horror roman ooit - It Stephen KingEr zijn redenen om IT van Stephen King op nummer 1 in dit lijstje te zetten en er zijn redenen om dat niet te doen. Nu, als je spreekt over horror boeken die het genre gedefinieerd hebben dan hoort It of Het daar zeker bij. Als je dan ook nog eens beseft hoe breed It gelezen (en bekeken) is dan kan je er eigenlijk niet omheen om het boek op nummer één te plaatsen. Nu, wij zijn hier een grote fan van het boek, een heel grote fan zelfs. De horror sfeer die in It wordt geschetst is echt wel heel bijzonder. Het verhaal van de duivelse clown en zijn grip op jonge, angstige kinderen is echt wel aangrijpend en beangstigend. Eigenlijk hoort dit boek daarom zeker op 1 te staan. Lezen, zou ik zeggen. Als je durft.

  »» koop IT (nl)Engels

 2. American Psycho – Bret Easton Ellis

  beste horror romans 2023 - American psychoOnderaan deze pagina vind je wat meer uitleg over het genre van horror. Daar kan je lezen dat sommige horror je wil doen walgen. Wel, American Psycho van Bret Easton Ellis slaagt daar bijzonder goed. Het verhaal van seriemoordenaar en yuppie Patrick Bateman doet je echt wel walgen. Hij is knap, gespierd, succesvol, charmant en ziet er uit als de ideale schoonzoon. Maar als je als jonge vrouw in zijn handen valt merk je al snel een andere kant op van hem. Een gruwelijke, sadistische en monsterlijke kant die soms echt angstaanjagend wordt beschreven. Een boek met een boodschap, maar op zich ook gewoon een boek dat je doet sidderen. Zouden er echt mensen als Patrick Bateman rondlopen? Ja zeker?

  »» koop American Psycho (nl)Engels

 3. De schreeuw van het lam – Thomas Harris

  beste horror roman seriemoordenaars - De schreeuw van het lam - thomas harrisMisschien dat puristen De schreeuw van het lam (in het Engels The Silence of the Lambs) geen ‘echte’ horror vinden, maar zij vergissen zich. Het is inderdaad (ook) een thriller, en een erg spannende thriller zelfs. Maar met het personage van psychiater en seriemoordenaar Hannibal Lecter creëerde Thomas Harris een van de bekendste monsters van de vorige eeuw. En er is zelfs een tweede, even gruwelijk seriemoordenaar aan de gang in het boek. Je hebt misschien de film gezien, maar het boek lezen is weer een heel andere sensatie. Je zit veel meer ‘in’ het verhaal van FBI agente Clarence Starling en haar jacht op Buffalo Bill. Een van de spannendste horror verhalen ooit.

  »» koop De schreeuw van het lame-bookThe Silence of the Lambs (en)

 4. Bezeten stad – Stephen King

  beste horror ooit - Bezeten stad - vampierenWe doen ons best om niet té veel Stephen King boeken in deze lijst te plaatsen maar Bezeten stad (Salem’s Lot) mocht hier toch niet ontbreken. Deze horror roman komt nog uit de tijd waarin men vampieren nog rekende tot dé meest afschrikwekkende wezens. En de vampieren in dit boekje van meer dan 600 pagina’s zijn angstaanjagend. Ze zijn bloeddorstig. Ze zijn wreed en demonisch. Het stadje Salem’s Lot lijkt gedoemd als meer en meer mensen ten prooi vallen aan een eeuwenoud kwaad. De tweede roman van Stephen King en een van zijn beste. Huiveringwekkend spannend.

  »» koop Bezeten stade-bookSalem’s Lot (en)

 5. Ring – Kôji Suzuki

  goede horror boeken - ringRing van de Japanse horror schrijver Kôji Suzuki is een echte klassieker binnen het horror genre die een hele reeks van andere latere horror verhalen en films heeft geïnspireerd. Verschillende tieners lijken van angst gestorven te zijn. Er is een link. Ze hebben allemaal een angstaanjagende video bekeken. Een journalist komt de waarheid op het spoor maar moet zelf opletten voor de horror die mogelijk wacht.
  »» koop RingRing (Engels)alle boeken van Kôji Suzuki

 6. Hex – Thomas Olde Heuvelt

  top 10 horror boeken - HexMet Hex hebben we dan toch een horrorboek in onze lijst uit onze contreien, wat altijd fijn is natuurlijk. Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken… Hex is zeker de moeite, net als de nieuwere boeken van Thomas November en Echo. Allemaal van internationale klasse.

  »» koop Hexe-bookalle romans van Thomas Olde Heuvelt

 7. De oversteek – Justin Cronin

  De oversteek - beste horror boekenDe Oversteek (The Passage trilogy in het Engels) van de amerikaanse schrijver Justin Cronin is misschien niet echt horror maar toch geven we het hier een plaatsje. Het is een broeierig verhaal waarbij de horror een beetje onderhuids zit. Een onaangenaam gevoel dat de dingen uit de hand lopen en dat je (samen met de hoofdpersonages) je grip verliest op wat er aan de hand is. Een heel nieuwe invulling van het vampier gegeven en meer als literatuur geschreven dan als een spannend horrorverhaal. Het verhaal heeft ook magische ondertonen waardoor het ook wat van fantasy heeft. De moeite om eens te lezen dus.

  »» koop De oversteekThe Passagealles van Justin Cronin

 8. Gekweld – Chuck Palahniuk

  Gekweld - beste horror romans 2023Gekweld (Haunted) van de originele Amerikaanse schrijver Chuck Palahniuk die ons ook het fantastische Fight Club bracht is een verhaal dat veel verschillende verhalen omvat. Het ene al smeriger dan het andere. Als je houdt van (extreme) vuiligheid dan moet je dit boek eens lezen. Zo smerig soms dat het echt wel horror wordt, en dan nog horror van de bovenste plank. Uiteraard weer erg origineel zoals we van deze schrijver gewend zijn maar tegelijk ook plat vaak. Erg plat. Lezen op eigen risico!

  »» koop GekweldHauntedandere boeken van Chuck Palahniuk

 9. De Shining – Stephen King

  horror boeken top 10 2023 - De ShiningJa, toch nog een derde boek van King in deze top 10. Het probleem is dat veel goede horror niet in het Nederlands vertaald is. Van Stephen King zowat alles. De Shining is één van zijn betere boeken en dan ook nog eens erg bekend van de verfilming. Maar het lezen is zeker ook de moeite, net als de opvolger van dit boek Dr. Sleep. Here comes Johnny!
  Ook nog de moeite van King is trouwens De Beproeving, één van onze onvervalste favorieten van King. Ook boeiend om eens te lezen.

  »» koop De Shininge-bookalles van Stephen King

 10. Het laatste huis – Catriona Ward

  top 10 horror boeken 2023 - Het laatste huisAls laatste boeke in onze lijst hebben we besloten een gloednieuwe thriller en horror roman te plaatsen: Het laatste huis. Nog maar net verschenen in het Nederlands in januari van dit jaar. Kwestie van toch ook iets nieuws aan te bieden, want in het Nederlands verschijnt er niet zo veel nieuwe, boeiende horror. Van de flaptekst: Dit is het verhaal van een moordenaar. Van een gestolen kind. Van wraak. Dit is het verhaal van Ted, Lauren en Olivia, die in een doodgewoon huis aan het einde van een doodgewone straat wonen. Al deze dingen zijn waar. En toch zijn sommige ervan leugens. Want er ligt iets begraven achter het laatste huis aan de bosrand. Maar het is niet wat je denkt. Zelfs Stephen King vindt dit boek ‘heel spannend’.

  »» koop Het laatste huise-book

Ziezo dat is onze top 10 van beste horror boeken in het Nederlands. Maar niet getreurd, er komen nog tips voor horror boeken.

Niet vertaalde Engelstalige horror boeken

Als je houdt van het horror genre, dan kan je maar best ook in het Engels kunnen lezen. Veel steengoede horror boeken zijn nu eenmaal nooit vertaald in het Nederlands. Van fantasy en sf wordt er vrij veel vertaald momenteel, maar horror als genre blijft daarbij toch wat achter. Daarom geven wij hier toch enkele van onze favoriete niet-vertaalde horror boeken. Geniet ervan.

 1. Hellbound Heart – Clive Barker

  Hellbound Heart - beste horror boeken ooitHellbound Heart van Clive Barker is natuurlijk vooral bekend van de Hellraiser films. De eerste Hellraiser film is dan ook gebaseerd op dit duistere boek. Een echte klassieker in het horror genre en Clive Barker op zijn best. Barker kan als geen ander de duistere krochten van de menselijke ziel blootleggen. Duistere en donkere verlangens. De ‘box’ in dit huiveringwekkende verhaal zal je niet snel vergeten. Frank Cotton is op zoek naar pijn, maar hij zal meer pijn ontvangen dan hij ooit voor mogelijk hield. Fijne reis naar de hel.

  »» koop Hellbound Heartalle beschikbare boeken van Barker

 2. My Work Is Not Yet Done – Thomas Ligotti

  My Work Is Not Yet Done - beste horror romansIn My Work Is Not Yet Done vind je drie vertellingen van ‘corporate horror’. Horror op het werk dus. Heel ingenieus gevonden, vermakelijk en echt wel angstaanjagend soms. Het is ook een beetje om te lachen maar eigenlijk lach je groen. Het gaat over de hel van het werken op een onpersoonlijk groot kantoor van een of ander groot bedrijf. En de collega’s die je daar treft. En vooral de bazen die je daar hebt. Hoe vriendelijker beide zijn hoe meer ze zich klaarmaken om je een mes in het lijf te steken. Fantastisch leuk om te lezen vinden wij. Hou je van dit pareltje, dan kan je ook Songs Of A Dead Dreamer eens nalezen.

  »» koop My Work Is Not Yet Donee-book

 3. Summer of Night – Dan Simmons

  beste horror boeken ooit - Summer of Night

  Summer of Night is een fantastisch horror boek van de Amerikaanse horror, sf en fantasy schrijver Dan Simmons die ons het onvergetelijke meesterwerk Hyperion bezorgde. Summer of Night speelt zich af in Elm Haven, Illinois, in 1960 en vertelt over de ontdekking van vijf schooljongens dat er angstaanjagende gebeurtenissen plaatsvinden in de Old Central School. Met vele schepsels waaronder een dode soldaat; gigantische wormen met rijen scherpe, gekartelde tanden; het geanimeerde lijk van een overleden leraar; pestkoppen op het schoolplein; hun onderwijzeres en de directeur van de school die een eeuwenoud kwaad dienen dat probeert herboren te worden in hun tijd en in hun stad. Alleen door samen te werken kunnen ze hopen het wangedrocht te verslaan voordat het hen, hun vrienden, hun families en mogelijk de wereld vernietigt. Ook leuke horror van Simmons is trouwens  Carrion Comfort en The Terror. Alles lezen zouden wij zeggen.

  »» koop Summer of Nighte-bookalle boeken van Dan Simmons

 4. Nos4A2 – Joe Hill

  top 10 horror boeken - Nos4A2 Joe HillNos4A2 van de horror auteur is een boek over een seriemoordenaar, en wat voor een boek. Lekker ouderwetse horror die je de stuipen op het lijf jaagt, maar toch weer erg modern geschreven. Gewoon lezen. Het e-book is momenteel bijna gratis bij bol.com. Andere horror van Joe Hill die ook erg de moeite is is Heart-Shaped Box en de verhalenbundel 20Th Century Ghosts met onder andere het verhaal The Black Phone. Als je van horror houdt moet (mag/kan) je deze allemaal lezen.

  »» koop Nos4A2e-bookalle boeken van Joe Hill

Wat is nu horror?

Horror is een fictie genre dat bedoeld is om je bang te maken of je zelfs te doen walgen. Horror wordt daarbij vaak onderverdeeld in de subgenres psychologische horror en bovennatuurlijke horror, wat zich op het gebied van speculatieve fictie bevindt. Horror is bedoeld om een griezelige en angstaanjagende sfeer voor de lezer te creëren. Vaak kan de centrale dreiging van een werk van horror worden geïnterpreteerd als een metafoor voor grotere angsten binnen een samenleving. Veel voorkomende elementen van het genre zijn onder meer geesten, demonen, vampieren, weerwolven, geesten, de duivel, heksen, monsters, buitenaardse wezens, dystopische en post-apocalyptische werelden, seriemoordenaars, kannibalisme, sektes, duistere magie, satanisme, het macabere en marteling.

Een beetje meer info vind je nog op Wikipedia. Nog veel meer uitstekende horror boeken vind je overigens op de site HorrorBoeken.com.

Deel deze pagina