Epische fantasy boeken

Je hebt gewone fantasy boeken en dan heb je natuurlijk epische fantasy. Epische fantasy staat bekend om zijn weidse (epische) verhalen en beschrijvingen van grote, uitgebreide werelden en maatschappijen en culturen. Typische elementen zijn de (epische) reis van de held of een groep helden en de aanwezigheid van een groot kwaad. Het meest bekend in dit genre is In De Ban Van De Ring en recenter Game of Thrones maar er zijn nog meer steengoede fantasy boeken en reeksen in dit populaire genre.

top 10 beste epische fantasy boeken

Onderaan onze lijst van Nederlandstalige epische fantasy boeken vind je overigens ook nog enkele aanraders in het Engels. Ook steengoed, maar (nog) niet in het Nederlands verschenen.

Onze top 10 lijst van beste epische fantasy

  1. Game of Thrones (Het Lied van IJs en Vuur – George R.R. Martin)

    beste epische fantasy ooit - Het spel der tronenGame of Thrones begint in het Nederlands met deel 1 Het spel der tronen. Het moet ondertussen wel de meest bekende fantasy reeks ooit zijn en daar is iets voor te zeggen. Het is een bonte mengeling van intriges, veldslagen en interessante personages in een setting van koningen en ridders (en misdadigers). Ook draken, dwergen en exotische rijken komen aan bod. De schrijver moet het geheel nog tot een bevredigend einde brengen en wij vragen ons toch af of dit nog volledig kan lukken. Maar dat kan de pret niet drukken. Zeker de eerste boeken in deze epische fantasy reeks zijn een feest om te lezen. Ook lezers die niet per se van fantasy houden zullen deze boeken graag lezen zijn wij wel zeker. Het beste dat epische fantasy te bieden heeft.
    »» koop Het spel der tronen (e-book) – de andere boeken van de reeks

  2. In de Schaduw van de Raaf (Anthony Ryan)

    goede epische fantasy - In de Schaduw van de RaafIn de Schaduw van de Raaf is het indrukwekkende fantasy debuut van de Ierse schrijver Anthony Ryan. Direct ook een trilogie, en wat voor één. We volgen in de trilogie het leven van de zwaardheld Vaelin al Sorna en zijn indrukwekkende reeks avonturen. In een heel goed uitgewerkte fantasywereld volgen de intriges en gebeurtenissen elkaar in snel tempo op. Het opgroeien van de jonge Vaelin bij de priesters en krijgers van de Zesde Orde wordt bijvoorbeeld erg boeiend geschreven. Een epische saga om te lezen (en te herlezen). Van het beste dat er in fantasy is verschenen. Een echte aanrader dit. Als je een beetje van fantasy houdt moet je dit gelezen hebben.
    Het vervolg op deze eerste trilogie is naar ons gevoel iets minder maar zal je ook willen lezen na de eerste trilogie: De Roep van de Wolf en Het Zwarte Lied.
    »» koop In de Schaduw van de Raaf (e-book) – deel 2deel 3De Roep van de WolfHet Zwarte Lied

  3. Het Laatste Rijk (De Nevelmensen trilogie – Brandon Sanderson)

    beste epische fantsy - Het Laatste Rijk MistbornHet Laatste Rijk is het eerste deel van de Mistborn trilogie van fantasyschrijver Brandon Sanderson. In deze boeiende reeks volgen we het begin van een opstand tegen het duizendjarige rijk van Splinter der Oneindigheid. De Opperheer die bloedig heerst met onder andere de steun van zijn wrede inquisitie. Maar in de bevolking zijn er ook hier en daar Nevelaars, mensen met magische krachten. Enkelen onder hen hebben genoeg van de tirannie. Maar weten zij wel goed aan welke hachelijke onderneming ze beginnen. Een boeiende en erg mooi geschreven epische fantasy reeks met een verrassend maar alomvattend einde waarin veel dingen duidelijk worden. Met een plot dus zoals enkel de beste fantasy boeken hebben. Heel mooi dit. Als je kan lees je de Mistborn trilogie overigens best in het Engels.
    »» koop Het Laatste Rijk (e-book) – deel 2deel 3

  4. In De Ban Van De Ring (J.R.R Tolkien)

    best episch fantasy boek - In de ban van de ringIn De Ban Van De Ring is natuurlijk een must-read voor iedereen die van epische fantasy houdt. Het boek staat niet aan het begin van het genre maar heeft wel lang de richting bepaalt waar het genre naar toe gang. Deze trilogie is vaak geïmiteerd maar nooit echt geëvenaard. Geen enkele imitatie brengt op even mooie wijze de rassen van de elfen, dwergen en mensen in beeld. En de hobbits natuurlijk. En het ultieme kwaad. De tovenaar Gandalf de Grijze is nog altijd hét voorbeeld van hoe een bepaald soort tovenaar en wijze er uit moet zien in (sommige) fantasy boeken. Iedereen zou dit boek wel eens mogen lezen door de grote verbeeldingskracht en om de queeste van de jonge hobbit Frodo en zijn gezellen te volgen richting de Doemberg. Om helemaal alles goed te kunnen volgen lees je overigens best vooraf De Hobbit, waar je ontdekt hoe de Ring in het bezit van de hobbits kwam.
    »» koop In De Ban Van De Ring (e-book) – De Hobbit (e-book)

  5. De naam van de wind (De Kronieken van Kvothe 1 – Patrick Rothfuss)

    De naam van de wind - beste epische fantasyDe naam van de wind is het eerste deel van de trilogie van Patrick Rothfuss. Een origineel geschreven verhaal met een vermenging van avontuur en actie en meer dramatische verhaallijnen. De epische held van de trilogie, Kvothe, wordt gevolgd doorheen zijn carrière als magiër, berucht dief, musicus en moordenaar. Van zijn jeugd met een groep muzikanten, zijn leven als bedelaar, tot de periode waarin hij een leerling was aan de befaamde Universiteit voor Magiërs. Een soms tragisch verhaal dat bijvoorbeeld ook liefhebbers van Harry Potter zal kunnen aanspreken al is het een heel ander soort verhaal.
    »» koop De naam van de wind (e-book) – deel 2 De angst van de wijze

  6. Leerling en Meester (De boeken van de Zieners 1- Robin Hobb)

    beste epische fantasy - Leerling en MeesterLeerling en Meester is het eerste deel van de fantasy trilogie De boeken van de Zieners van schrijfster Robin Hobb. Een eerder traditionele maar erg vlot geschreven fantasy reeks die ook bij ons erg populair is. Bijna 30 jaar oud maar de schrijfstijl is nog erg fris. In de reeks volgen we de avonturen van de jonge Fitz die zijn magische gaven ontwikkeld bij een oude magiër maar tegelijk in het geheim wordt opgeleid tot huurmoordenaar. Maar dan bereikt een oud gevaar de kusten van het koninkrijk.
    »» koop Leerling en Meester (e-book) – deel 2in het Engels

  7. De macht van het zwaard (De Kronieken van Kvothe 1 – Patrick Rothfuss)

    De macht van het zwaard - goede epische fantasyDe macht van het zwaard is spijtig genoeg momenteel niet meer in het Nederlands te verkrijgen (denken wij toch) maar je kan hem wel nog tweedehands op de kop tikken of in het Engels aanschaffen natuurlijk. Verwacht je aan een epische fantasy reeks met veel actie, vechten, oorlog, vloeken en demonen en magie. Er is veel aandacht voor de opbouw van een unieke wereld met verschillende beschavingen gaande van iets dat lijkt op het 18e eeuwse Engeland tot meer Viking-achtige of oosterse beschavingen. En een unieke en soms brute held uit het koude noorden.
    »» koop De macht van het zwaard – deel 2deel 3in het Engels

  8. Het Oog van de Wereld (Wheel of Time 1 – Robert Jordan)

    beste epische fantasy - Het Rad des TijdsAl ietsje ouder maar ook een boeiende fantasy serie van epische fantasy boeken (14 delen maar liefst!) is Rad des Tijds (Wheel of Time) en dat begint met het eerste deel Het Oog van de Wereld. Een serie over lotsbestemming en hoe een held te zijn tegen wil en dank. Verschillende personages in het boek moeten kiezen tussen niets doen en de wereld aan zijn lot over te laten of een held te worden maar dat komt met soms nare gevolgen want de krachten van het duister zijn sterk en erg, erg gemeen. Een heel uitgesponnen reeks soms maar toch met miljoenen en miljoenen fans over heel de wereld. En nu het eerste boek is verfilmd op Amazon komt er een heel nieuwe lading van fans bij.
    »» koop Het Oog van de Wereld (e-book) – alle boeken in de seriein het Engels

  9. Het zwaard van de waarheid (De wetten van de magie 1- Terry Goodkind)

    Het zwaard van de waarheid - goede epische fantasy seriesWe hebben een tijdje getwijfeld of we deze fantasy boekenserie zouden opnemen, maar hebben het toch gedaan. Het verhaal van Het zwaard van de waarheid telt zeker als epische fantasy en heeft zeker zijn troeven, maar zelf zijn we niet de grootste fan. Een van de redenen is dat Terry Goodkind in de boeken soms een eigen (politieke) boodschap doordrukt en daar houden we niet zo van in onze fantasy. Maar het is wel een uiterst leesbare en boeiende boekenreeks met een uniek verhaal over magie, heldendom, tragiek en soms onmenselijk lijden. Als je het eerste boek leest wil je zeker verder lezen maar misschien merk je dus gaandeweg dat er aspecten aan het verhaal zijn die voor sommigen wat moeilijker liggen.
    »» koop Het zwaard van de waarheid (e-book) – alle boeken in de seriein het Engels

  10. Prins der Wrake (Mark Lawrence)

    beste epische fantasy - Prins der WrakeHet verhaal in de epische fantasy trilogie Prins der Wrake zal misschien niet direct iedereen kunnen aanspreken die van fantasy houdt. Het heeft iets van een schelmenroman waarbij de ‘held’ eerder een sympathieke boef is dan een echte held. En sympathiek kan je prins Jorg in het verhaal eigenlijk niet echt noemen. Hij trekt op met misdadigers en huurmoordenaars in een poging zijn troon te veroveren. Want wraak is zijn doel en dat wil hij kost wat kost bereiken.
    »» koop Prins der Wrake – alle boeken van Mark Lawrence – in het Engels

Nog enkele Engelse epische fantasy boeken

  1. The Way of Kings (the Stormlight Archive deel 1 – Brandon Sanderson)

    beste epische fantasy - The Way of KingsThe Way of Kings is het eerste deel van wat een tiendelige epische fantasyreeks moet worden. Het is een fantastisch goed fantasy boek met geweldige personages en een interessante wereld met unieke landschappen, mensenrassen, goden, dieren en een uitgebreide eigen geschiedenis en mythologie. Zo moet de beste fantasy zijn. Dit eerste deel was uitstekend, net als het tweede deel Words of Radiance en het derde deel Oathbringer. Het vierde en voorlopig laatste deel Rhythm of War vonden wij zelf minder maar hopelijk herpakt Sanderson zich in de volgende delen die nog moeten verschijnen. Onbegrijpelijk dat deze uitmuntende fantasy serie nog niet in het Nederlands is verschenen.
    »» koop The Way of Kings (e-book)

  2. The Pariah (Book One of the Covenant of Steel – Anthony Ryan)

    beste fantasy 2022 - the pariahIn the Covenant of Steel zien we de schrijver Anthony Ryan op zijn best. The Pariah en het tweede deel in de reeks The Martyr zijn prachtige voorbeelden van epische fantasy met intriges, geweld en oorlogen. En een held natuurlijk. Voor ons het allerbeste wat er aan fantasy is verschenen in 2022.
    »» koop The Pariah (e-book)

  3. Half a King (Shattered Sea deel 1 – Joe Abercrombie)

    beste epische fantasy - Half a KingJoe Abercrombie staat bekend om zijn ruige en vrij donkere fantasy reeksen. Deze serie heeft ook dezelfde kenmerken maar is toch lichter naar ons gevoel. er zit wat meer positieve levenskracht in. We volgen in Half a King de avonturen van een ‘halve koning’ Yari die zijn troon verliest en wraak zweert. Hij wordt in de boeien geslagen als slaaf en zal op zijn epische tocht veel interessante en woeste karakters tegenkomen die hem (hopelijk) zullen helpen zijn vikingtroon te herwinnen. Een heel leuke fantasy saga die wij warm aanbevelen. Lees natuurlijk ook deel 2 Half the World en deel 3 Half a War.
    »» koop Half a King (e-book)

Wat is epische fantasy?

Epische Fantasy is een subgenre van het gewone fantasy genre dat zich afspeelt in een verzonnen of parallelle wereld. Het wordt meestal beschouwd als hetzelfde genre als High Fantasy (hoge fantasy), omdat ze veel van dezelfde elementen delen, maar Epische Fantasy gaat nog verder, op een grotere en meer epische manier (de inzet is bijvoorbeeld groter; het land/de wereld is in gevaar; een groot kwaad bedreigt de wereld; het conflict schokt iedereen die in de wereld van het verhaal woont). Er zijn overigens ook linken met de Heroïsche Fantasy natuurlijk.

Epische Fantasy werd bekend door het werk van onder andere: Brandon Sanderson, Brent Weeks, Robert Jordan, Robin Hobb, Patrick Rothfuss, Scott Lynch, Joe Abercrombie, Terry Brooks, Raymond E. Feist, Tad Williams, George R.R. Martin, Steven Erikson, en nog veel meer goede fantasy schrijvers. Sommigen denken dat de oorsprong van het genre bij J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings ligt, maar in realiteit bestaat het subgenre al langer dan dat.

Je kan meer lezen over fantasy als literair genre op Wikipedia. Veel meer tips voor goede fantasy boeken vind je trouwens op de site Beste Fantasy Boeken.

Deel deze pagina