Als genre heeft science fiction misschien gepiekt in de 20e eeuw eerder dan nu maar dat wil zeker niet zeggen dat het genre dood is. Er lijkt momenteel zelfs een kleine heropleving van het genre te gebeuren, zeker ook binnen de Young Adult boeken die de laatste jaren worden geschreven. Met de problemen die er momenteel zijn van overbevolking, vervuiling, klimaat en energie wagen ook steeds meer schrijvers zich aan verhalen die proberen een projectie te maken van hoe het gezien de huidige omstandigheden eventueel verder zou kunnen evolueren. Vroeger fantaseerde men eerder over buitenaards leven en technologische ontwikkelingen maar nu gaat science fiction als genre vaak breder dan dat.
Als je gaat kijken naar de echte klassiekers binnen de science fiction kom je vaak nog uit bij boeken die al een tijdje geleden geschreven zijn maar zoals we al zeiden wordt er ook nog veel nieuwe interessante science fiction geschreven momenteel.
Wat zijn nu de beste science fiction boeken en reeksen?
Top 10 van beste science fiction boeken
De beste science fiction boeken die ooit zijn geschreven (naar onze bescheiden mening dan) zijn vaak reeksen van boeken. Gelukkig maar want dan heb je direct veel om te lezen. Op nummer één staat voor ons de Duin reeks van 6 boeken van speculatief schrijver Frank Herbert. Het eerste boek van deze serie werd in 2021 met veel succes verfilmd en meerder vervolgdelen staan nog gepland. Maar als de film de moeite is dan komt dat echt wel door de boeken, neem dat maar aan van ons.
Duin – Frank Herbert
Duin van Frank Herbert telde oorspronkelijk 6 delen in een fantastische space opera vertelling die tot op vandaag heel boeiend en apart geschreven blijft. Het is een mooie verweving van politieke en militaire intriges met boeiende personages en leuke ideeën over hoe een mogelijke (maar vrij fantastische) toekomst er uit zou kunnen zien. Niet als een mogelijke realiteit maar als boeiende uitwerking van fantasie en vertelkunst. Veel van de thema’s in de boeken zijn gekoppeld aan de jaren 70 van de vorige eeuw maar blijven even interessant uitgewerkt voor lezers nu alsd voor lezers toen. Momenteel is het eerste deel terug uitgewerkt als een film in 2022 maar in dit geval zijn de boeken (veel) boeiender dan een verfilming, alleen al door de unieke manier waarop de verhalen zijn geschreven. Lees die serie zouden we zeggen!
koop Duin deel 1 – luisterboek – e-book – andere delen in de serie
Ready Player One – Ernest Cline
Ready Player One is vrij recent geschreven maar lekker ouderwetse science fiction van Ernest Cline, iemand die ook geobsedeerd is door de jaren 80 van de vorige eeuw, en dat merk je in zijn boeken. Het verhaal is een vlot geschreven vertelling van de avonturen van een futuristische surfer in een virtual reality wereld waar iedereen op zoek is naar een verborgen schat. Allerlei avonturiers, mannen en vrouwen, wagen hun kans. Maar er zijn ook kapers op de kust. Een van de rijkste software bedrijven wil zelf de schat en is daarvoor bereid tot het uiterste te gaan. Wade Watts is goed bezig met zijn zoektocht in de OASIS. Maar dan slaat ook de liefde toe en wordt alles nog ingewikkelder. Lees zeker ook deel twee in de reeks Ready Player Two.
koop Ready Player One – luisterboek – e-book – Ready Player Two
Hyperion Saga – Dan Simmons
De Hyperion boeken van Dan Simmons tellen 4 delen. Ooit waren ze verkrijgbaar in het Nederlands maar nu is enkel het eerste deel nog als e-book te verkrijgen. De rest moet je in het Engels lezen (al kan dit snel veranderen als de lang verwachte film ooit uitkomt). Hyperion is een erg complex maar fantastische geschreven science fiction verhaal. In de basis lijkt het een avontuurlijk verhaal maar achter de schermen komt er enorm veel meer aan bod: religie, technologie, cultuur, beschavingen … en dat alles in een heel rijk en origineel universum. Van het allerbeste wat ooit is geschreven, binnen en buiten de science fiction. We hadden deze boeken evengoed op nummer 1 kunnen zetten maar misschien dat ze voor sommigen wat te veel leeswerk vragen. Maar wie dit leest wordt gegarandeerd beloond met een fantastische leeservaring. Doen!
koop Hyperion (en) – e-book (nl) – e-book (en) – alle delen in het Engels
Het drielichamenprobleem – Cixin Liu
Het drielichamenprobleem is niet makkelijk samen te vatten in enkele zinnen. Het is een hoogstaande Chinese sf trilogie met tal van verhaallijnen die een erg boeiend geheel vormen. Een echte aanrader.
Het is 1967. Ye Wenjie moet toezien hoe de Rode Garde haar vader doodslaat tijdens de Chinese Culturele Revolutie. Deze moord zal niet alleen haar leven tekenen, maar ook de toekomst van de hele mensheid. Veertig jaar later wordt de nanotechnoloog Wang Miao gevraagd om een geheimzinnige reeks van zelfmoorden onder wetenschappers te onderzoeken. Wangs onderzoek leidt hem naar een mysterieuze onlinegame en een virtuele wereld die wordt beheerst door de onvoorspelbare interactie tussen haar drie zonnen. Maar is die wereld alleen maar virtueel of bestaat zij misschien echt?koop Het drielichamenprobleem – e-book – deel 2 – deel 3 – alle boeken van Cixin Liu
Kinderen van de tijd – Adrian Tchaikovsky
Kinderen van de tijd is het eerste deel van een trilogie (Children of Time) van de Britse schrijver Adrian Tchaikovsky, waarvan voorlopig nog maar enkel het eerste deel in het Nederlands is verschenen (mei 2023). De volgende twee delen volgen later nog. Spannende science fiction van de bovenste plank dit. Zeker lezen dus.
De laatste overlevenden van het menselijk ras lieten een stervende aarde achter, terwijl ze wanhopig probeerden een nieuw thuis tussen de sterren te vinden. De voetstappen van hun voorouders volgend stuitten ze op een ondenkbare schat uit vervlogen tijden: een geterraformeerde wereld die is voorbereid op menselijk leven.koop Kinderen van de tijd 1 – Children of Time (en) – alle boeken van Adrian Tchaikovsky
Het recht van de Radch – Ann Leckie
Het recht van de Radch is een lekker ouderwetse science fiction trilogie die toch echt kan verrassen ook door zijn fantasie. Ann Leckie won met het eerste boek zowat alle science fiction prijzen die van belang zijn, en terecht.
Op een afgelegen planeet nadert een persoon die zich Breq noemt het einde van haar missie. Breq is meer dan ze lijkt, en minder dan ze was. Jaren geleden was zij Recht van Toren, een kolossaal ruimteschip met een artificiële intelligentie. Door een verraderlijke daad is dat alles haar afgenomen, en nu heeft Breq nog maar één kwetsbaar lichaam over. En nog maar één doel in haar leven: wraak te nemen op Anaander Mianaai, de bijna-onsterfelijke heer van de Radch die over veel meer dan één lichaam beschikt…Het Transgalactisch Liftershandboek – Douglas Adams
Het transgalactisch liftershandboek (The hitchhiker’s Guide to the Galaxy) is een serie van science fiction boeken die een leuke combinatie vormen van science fiction en humor. Britse humor. Alle delen zijn in 2 omnibussen in het Nederlands uitgebracht een tijd terug.
Als de aarde wordt opgeblazen omwille van de aanleg van een intergalactische snelweg, ontspringt alleen Hugo Veld de dans, omdat de buitenaardse lifter Amro Bank toevallig zijn vriend is. Dit is het begin van een bizarre reis door de ruimte. Hugo’s reisverslag wordt afgewisseld met -fragmenten uit het liftershandboek.koop Het transgalactisch liftershandboek omnibus 1 – e-book – omnibus 2 – e-book
Wat is science fiction nu eigenlijk?
Science fiction (soms afgekort tot sf of sci-fi) is een genre van speculatieve fictie, dat typisch gaat over fantasierijke en futuristische concepten zoals geavanceerde wetenschap en technologie, verkenning van de ruimte, tijdreizen, parallelle universums en buitenaards leven. Sciencefiction vindt soms zijn oorsprong in oude mythologie. Het is als genre gerelateerd aan fantasy, horror en superhelden fictie en bevat veel subgenres.
Science fiction, in literatuur, film, televisie en andere media, is in een groot deel van de wereld populair en invloedrijk geworden. Het wordt wel de “literatuur van ideeën” genoemd en onderzoekt vaak de mogelijke gevolgen van wetenschappelijke, sociale en technologische innovaties. Het dient soms als uitlaatklep om toekomstige wetenschappelijke en technologische innovaties mogelijk te maken. Naast entertainment kan het ook kritiek leveren op de huidige samenleving en alternatieven verkennen. Er wordt ook vaak gezegd dat het een “gevoel van verwondering” opwekt. Als populair literair genre van de fantasie en verbeelding is het de laatste decennia wel voorbij gestoken door het fantasy genre.
Je kan meer lezen over dit genre op Wikipedia bijvoorbeeld.
Heb je interesse in science fiction boeken voor jongere lezers, dan kan je eens kijken naar deze lijst van Young Adult science fiction boeken.